Internetul sau World Wide Web sau Reteaua Globala sau pe scurt WWW.
Internetul asa cum il cunoastem astazi a fost intr-o permanenta dezvoltare si este in continuare. Pentru a putea intelege felul in care functioneaza, trebuie sa ne intoarcem la locul in care a inceput totul si sa analizam cum a evoluat internetul de-a lungul anilor.
1965: Prima retea WAN (Wide Area Network)
Internetul este in esenta o retea de retele, conectand toate WAN-urile. WAN inseamna Wide Area Network adica o retea de telecomunicatii care se intinde pe o distanta geografica mare. Prima retea WAN a fost infiintata in 1965 la Institutul de Tehnologie Massachusetts. Mai tarziu, aceasta WAN va fi cunoscuta sub numele de ARPANET. Acesta a fost initial finantat de Agentia pentru Proiecte de Cercetare Avansata din Departamentul Apararii al SUA.
1969: Primul mesaj pe internet
In octombrie 1969, un student la UCLA, pe numele lui Charley Kline, a trimis primul mesaj prin internet. Un fel de e-mail foaaarte rudimentar. El a incercat sa trimita cuvantul „CONNECT” la un computer de la Institutul de Cercetare Stanford prin reteaua ARPANET, dar sistemul sa cedat dupa primele doua litere. Cu toate acestea, aproximativ o ora mai tarziu, sistemul si-a revenit, a recuperat textul pe care l-a livrat complet cu succes.
Anii 1970: Dezvoltarea retelei LAN (Local Area Network)
La inceputul anilor 70 au inceput sa apara mai multe tipuri de tehnologie LAN experimentala. Local Area Network inseamna retea locala. Adica o retea de calculatoare apropiate ca distanta de obicei din aceleasi cladiri – cum ar fi in scoli, universitati sau biblioteci, care se conecteaza reciproc si astfel pot comunica intre ele. Pentru aceeasi perioada trebuie mentionata si dezvoltarea Ethernet la Xerox Parc in perioada 1973-1974 si dezvoltarea ARCNET in 1976. Nu stiu sa existe o traducere exacta pentru Ethernet in limba Romana dar se refera la o serie de protocoale in retelele locale (LAN). AICI gasiti o explicatie completa a ceea ce inseamna Ethernet.
1982 -1989: TCP/IP si accesul dial-up.
TCP (Transmission Control Protocol) adica Protocolul de control al transmisiei si IP (Internet Protocol) adica Protocolul pentru Internet. Aceste doua elemente formeaza sistemul de nume de domeniu. In 1982, Protocolul de control al transmisiei (TCP) si Protocolul de Internet (IP) au aparut ca protocoale ARPANET, iar TCP / IP ramane protocolul de internet standard si in ziua de azi. In 1983, a fost infiintat Sistemul de nume de domeniu, oferind un mod mai usor de utilizat de etichetare si desemnare a site-urilor web. De exemplu folosim “eticheta” adica numele de domeniu svo.ro in locul unei adrese de forma 123.456.789.876. Sistemul este foarte similar ca idee foarte generala cu felul in care functioneaza agenda smarphone-ului – unde numarul de telefon este adresa IP, iar numele persoanei asignate numarului respectiv este “eticheta” adica numele domeniului in cazul nostru.
In 1987, Cisco a livrat primul router, iar in 1989, World.std.com a devenit primul furnizor comercial de acces la internet prin dial-up – un serviciu ce functiona prin reteaua de telefonie fixa. La momentul respectiv era un fel de fibra optica a anului 2016 in Romania.
1990: Tim Berners-Lee si HTML
In 1990, Tim Berners-Lee, un om de stiinta de la CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara) a dezvoltat limbajul HTML – HyperText Markup Language . HTML a devenit si este inca un element fundamental al internetului.
1991: World Wide Web devine mainstream
Odata cu aparitia browserului vizual de internet, World Wide Web si-a facut loc in mainstream. Incepand cu 2018, exista mai mult de 4 miliarde de utilizatori de internet la nivel mondial.
In 2021, datorita evolutiei internetului si a mijlacelor de comunicare digitala ajunse la stadiul de “firesc”, ne puteti contacta cu usurinta pentru servicii profesionale de Web Design, Web Development, Magazine Virtuale, Optmizare pentru motoarele de cautare (SEO) sau promovare online eficienta.