design mobile first

Mobile first design – Beneficii

Cuprins Articol

Mobile first reprezinta versiunea unei platforme destinata dispozitivelor de tip smartphone. Aceasta versiune este simplificata, deoarece ecranul pe care utilizatorul o vizualizeaza este mai mic. Aceasta versiune nu poate sa contina toate elementele care in mod normal s-ar regasi pe varianta desktop. Atunci cand se construieste web designul, se incepe cu versiunea mobile first, extinzand apoi functionalitatile si grafica pentru tableta si versiunea desktop. Mai jos veti descoperi de ce versiune mobile first este atat de importanta si care sunt tendintele in ceea ce priveste dezvoltarea platformelor pentru mobil.

Ce este mobile first?

Mobile first, numit si dezvoltarea progresiva sau progressive advancement reprezinta una dintre modalitatile de constructie a unui astfel de design. Web designerul creeaza designul pentru telefoanele mobile. Acesta va utiliza functiile si imaginile necesare, rezultatul fiind unul potrivit pentru un smartphone.

Incepand cu aceasta baza, sunt adaugate interactiuni, efecte mai complicate, animatii etc, pentru a-i oferi o experienta placuta ultilizatorului care acceseaza platforma de pe tableta sau desktop. Mobile first reprezinta una dintre regulile utilizate pentru dezvoltarea progresiva.

design responsive

De ce este importanta versiunea mobile first pentru afacerea dumneavoastra?

In anul 2010, Eric Schmidt, CEO pentru Google a incurajat designerii sa foloseasca regula mobile first in momentul in care concep un design. Acesta a prevazut cresterea utilizarii dispozitivelor mobile. Astfel, in anul 2016, utilizatorii de telefoane mobile au depasit numarul celor care acceseaza platforme de pe desktop. Inca din acest moment, numarul acestora este in continua crestere.

Statisticile arata ca utilizatorii petrec din ce in ce mai mult timp pe telefon, cautand informatii, accesand retelele de social media sau efectuand comenzi. Utilizatorii isi doresc comoditate, un raspuns rapid la cautarile lor sau sa descopere cu usurinta informatia cautata.

Cei mai multi dintre potentialii clienti folosesc telefonul mobil. Acesta este unul dintre cele mai importante motive pentru care este necesar sa implementati corect si eficient o versiune a siteului, adaptata pentru dispozitivele de tip smartphone.

Pentru ca utilizatorii sa aiba o experienta unica, placuta pe site, in momentul in care il acceseaza de pe un telefon mobil, este ideal sa tineti cont de mai multe aspecte.

Continutul este necesar sa fie mai restrans, fata de varianta desktop. Luati in considerare momentele zilei in care vizitatorii utilizeaza telefonul mobil (intre sedinte, in metrou, chiar si atunci cand se intalnesc cu prietenii la terasa sau restaurant etc). Sesiunile de accesare a unui dispozitiv mobil sunt scurte, astfel informatia este recomandat sa apara intr-o forma concentrata. Nu multi dintre utilizatori sunt dispusi sa scrolleze in repetate randuri pentru a citi intreaga informatie pe care dumneavoastra o puneti la dispozitie.

Pentru a-i capta atentia utilizatorului, va recomandam sa dezvoltati o strategie de continut unica. Aceasta va diferentiaza de concurenta. Atunci cand dezvoltati varianta pentru mobil, este bine sa aveti in vedere comportamentul utilizatorilor, continutul si sa mentineti claritatea informatiilor.

In momentul in care pregatiti indexarea mobile first, asigurati-va ca informatiile care se regasesc pe varianta mobile sunt acelasi cu cele disponibile pentru desktop. Incarcarea rapida a paginii este si ea foarte importanta. Aveti grija ca aceasta sa fie optimizata corect, iar paginile sa se incarce in mai putin de 3 secunde. Studiile arata ca un utilizator paraseste un web site in momentul in care acesta se incarca in mai mult de 3 secunde.

Experienta utilizatorului trebuie sa fie una placuta, iar acesta sa regaseasca toate informatiile necesare intr-un timp foarte scurt. O interactiune buna cu siteul va face utilizatorul sa revina pe platforma dumneavoastra sau magazinul online. Pentru varianta mobila, este recomandat ca experienta navigarii sa fie una simpla. Insa, lucrurile se schimba atunci cand discutam despre versiunea pentru desktop unde va incurajam sa implementati mai multe moduri de interactiune cu vizitatorii. De asemenea, pentru a fi sigur ca puneti la dispozitie cele mai bune functionalitati, testati si imbunatatiti constant elementele sau functiile siteului.

Designul responsive versus mobile first

Designul responsive reprezinta primul pas pentru adaptarea siteului dumneavoastra de prezentare sau a magazinului online pentru ecranul unui telefon mobil. Web Developer-ul dumneavoastra va scala astfel siteul, il va simplifica si adapta pentru un ecran de dimensiuni mai mici.

Spre deosebire de designul responsive, care se concentreaza mai intai pe desktop si abia mai apoi pe restul dispozitivelor, designul mobile first pune telefonul mobil pe primul plan. Abia dupa realizarea acestuia se vor adauga functii mai complexe, care vor aparea doar pe dispozitivele cu ecran mai mare, precum tableta si desktop.

adaptabilibilitate device

Beneficiile implementarii unei strategii mobile first

Implementrea unei strategii mobile first vine cu multe benefiici. Inainte de toate, trebuie sa priviti viziunea de ansamblu.

Statisticile arata ca 66% din populatia globala folosete un telefon mobil.
Va recomandam sa creati o conexiune cat mai profunda cu utilizatorii. Sunt numeroase intrumente ce pot fi utilizate pentru a interactiona cu utilizatorii: canale de social media, un chat implementat direct pe web site etc.

Alte cercetari spun ca peste 51% dintre useri isi verifica aplicatiile instalate pe telefonul mobil, chiar si de 10 ori pe zi, in timp ce 25% dintre useri verifica aplicatiile intre 11 si pana la 20 de ori. In acest caz, este recomandat sa dezvoltati si o aplicatie pentru a pune bazele unei mai bune conexiuni cu utilizatorii.

Cele mai bune practici pentru dezvoltarea unei strategii mobile first:

  • Luati in considerare dimensiunile ecranelor targetate. Atunci cand foloseste telefonul mobil, un utilizator are mai putin spatiu de manevra, spre desebire de desktop sau touchpad.
  • Oferiti-le userilor posibilitatea de a va trimite un feedback. Pentru a creste rata de retentie si pentru a fi sigur ca vizitatorii sunt multumiti de serviciile dumneavoastra, implementati o modalitate usoara prin care acestia sa isi poata spune parerea.
  • Optimizati siteul in functie de rezultate si statisticile pe care le aveti la dispozitie. Utilizati instrumente precum Google Search Console, Google Analytics care va ofera date relevante despre web siteul sau magazinul online pe care il gestionati.
  • Testati in repetate randuri functionalitatea siteului inainte de a-l publica. Asigurati-va ca acesta arata impecabil, toate butoanele sunt functionale si ca nu exista probleme cu viteza de incarcare.
  • Creati un design simplu, dar eficient. Elementele complexe, aglomerate pot crea confuzie, iar utilizatorul va avea dificultati in navigarea siteului de pe telefonul mobil.

Concluzii

Principiul mobile first are un rol foarte important in dezvoltarea designului unui website. Acesta ajuta la dezvoltarea mult mai rapida si organizata a designului. Astfel, interfata siteului este mult mai practica.

Daca pana in acest moment designul pentru platformele online era mai intai dezvoltat pentru desktop, tendintele si necesitatile industriei se schimba. Deoarece mai mult de jumatate dintre cumparatori folosesc internetul, realizeaza cautari si petrec o buna bucata de timp online, folosind un smartphone, in viitorul apropiat va fi necesara mai intai crearea web designului pentru dispozitivele mobile.

SVO Web Design Agency BLOG

Alte articole