Tendintele web design promit in fiecare an cate o schimbare catre un viitor mai… SF datorita faptului ca acesta se bazeaza pe tehnologie. Dar predictiile pentru 2021 de la comunitatile de web designeri sugereaza contrariul.
Tendintele web design pe 2021 par sa aspire catre o tema comuna: in loc sa se orienteze catre acea zona SF-istica de hi-tech, pare ca se intreapta spre o zona mai realista care imbina digitalul si si obisnuitul si asta reflecta cat de mult am inglobat tehnologia si conceptul de web site in viata noastra de zi cu zi.
Iata care sunt cele 7 tendintele de web design care ne inspira in 2021:
- Neumorphism
- Efectul Parallax
- Compozitii abstracte
- Culori confortabile
- Transformari la scroll
- Chestionare interactive
- Interpretari digitale ale elementelor fizice
Neumorphism
Neumorphism-ul este succesorul Skeuomorphism-ul care este acel tip de design care combina gradiente incarcate, texturi si forme pe care le-ati observat la Apple cand a lansat iOS6 in 2013. Neumorphism-ul a inceput sa isi faca simtita prezenta in 2020, iar in 2021 parca promite sa ne trimita intro epoca paradoxala a unui realism minimalist.
“Vom observa Neumorphism-ul – noul Skeuomorphism – cum va aplatiza icoane si le va transforma in obiecte 3D realiste.”
Claire Taylor, Senior Product Designer at 99designs
Neumorphism-ul acel tip de design cu modele care imita fizicalitatea prin umbre selective in timp ce sunt scoase in evidenta cu nuante semi-pale la care se adauga elemente de embosare sau dembosare. Acest lucru ne permite sa recuperam experienta tactila pierduta in epoca web design-ului plat si sporeste conexiunea utilizatorului cu designul cu care interactioneaza. Ne asteptam sa vedem acest tip de web design in 2021 aplicat pe butoane, bari de cautare, casete de text si modele digitale.
Efectul Parallax
Efectul Parallax se refera la deplasarea aparenta a obiectului observat datorita modificarii punctului de observare.
In web design acest efect se poate regasi intr-o multitudine de forme: de la microinteractiuni cu particule dintr-un background – element din ce in ce mai popular in acest an – si pana la animatii complexe realizate prin separarea elementelor din prim plan de cele din planurile secundare si care creeaza acest efect parallax.
Efectul paralax este de fapt doar o iluzie optica in care obiectele apropiate se misca mai mult si mai repede decat obiectele aflate la distanta. Acest lucru ne da o senzatia de adancime si pare ca transforma ecranul computerului in ceva ce se apropie de o scena de teatru.
Pe masura ce utilizatorii interactioneaza cu acest tip de design, ei sunt atrasi de efectul convingator al parallax-ului ca prin magie. Si pana la urma, nu magie este ceea ce urmarim sa oferim cu web design de calitate?
Compozitia abstracta
Una dintre cele mai populare forme de arta este arta abstracta. A fost alegerea preferata a multor genii, inclusiv faimosii Pablo Picasso si Jackson Pollock si iata ca este la fel de moderna si de populara in 2021.
In web design, formele abstracte, in special cele ce au la baza figurile primitive ca patratele si cercurile pot aparea ca simple, minimaliste si restrictive. Cu toate aceste, in 2021 web designerii le incorporeaza in compozitii complexe ce emana libertate.
Culori confortabile
Luand in calcul natura digitalizata in cea mai mare parte a locurilor de munca, nu este un lucru neobisnuit ca oamenii care isi petrec cea mai mare parte a timpului in fata ecranelor sa experimenteze oboseala ochilor. Din acest motiv web designerii iau in considerare si acest aspect si si se concentraza pe palete de culori din ce in ce mai putin stridente
Acest lucru explica intr-o oarecare masura si cresterea in popularitate a dark mode-ului. In 2021 web designerii se vor concentra pe altceva decat cele doua extreme: alb vs negru.
Acestia au gasit o varianta de compromis in paletele de culori mai calme cum ar fi verdele “organic”, albastrul pastelat sau nuante de maro sau roz deschis. Aceste nu au numai rolul de a nu face site-ul web strident si tipator ci induc natural o stare de calm si relaxare.
Aceasta tendinta reprezinta un semn pozitiv cum ca web designerii incep sa puna mai mult accent pe accesibilitate si confort decat pe inovatia dramatica.
Transformari la scroll
Cand utilizatorii scroleaza, fac mai mult decat o simpla navigare pe pagina: acestia interactioneaza. Actiunile fizice pe care le efectueaza in viata reala – aruncand degetele pe mouse – provoaca un raspuns pe ecran. Interactiunea este o forma de participare si, atunci cand utilizatorii sunt implicati in lucruri care reactioneaza, este mai probabil sa fie mai interesati si implicati.
Scrolarea este una dintre cele mai subtile forme de interactiune si, ca atare, web designerii sporesc feedbackul vizual pe care il primesc utilizatorii atunci cand scroleaza. Acest lucru poate varia de la modificari ale paletei de culori, la tranzitii complexe animate, la schimbari complete de layout. Una peste alta, web designerii in anumite situatii fac ca fiecare derulare sa para o pagina noua, iar uneori chiar si un site nou.
Chestionare interactive
Procesul de integrare – fereastra de timp in care un utilizator viziteaza o pagina – este probabil cel mai critic moment al calatoriei acestuia. Utilizatorii stau ca pe o linie de frontiera intre intriga si apatie, iar calitatea experientei pe site ii va face sa paseasca ferm intr-o directie sau alta.
In loc sa ceara utilizatorului sa citeasca descrierile produselor si sa ia decizii pe cont propriu, tot mai multe marci folosesc chestionare pentru a promova o experienta interactiva. Aceste teste pun intrebari cu raspuns multiplu, care se concentreaza asupra aprecierilor si a antipatiilor utilizatorilor, pentru a le oferi subtil produsul ideal.
Din punct de vedere al designului, aceasta inseamna pagini de destinatie care seamana mai mult cu o serie de carduri cu tranzitii animate decat paginile web standard. Acest lucru le face, de asemenea, mult mai interactive decat campurile de sondaj incluse in mod obisnuit in antetele paginilor de destinatie.
Avand in vedere eficienta chestionarelor de tipul “hai sa te cunoastem” il fac pe potentialul cumparator sa rezoneze cu produsul inainte ca acesta sa fi luat o decizie in acest sens. Ne asteptam ca aceste tipuri de chestionare sa devina o caracteristica standard a web designului in 2021.
Interpretari digitale ale elementelor fizice
Produsele sunt adesea inima site-urilor web, iar paginile web din 2021 trebuie sa emane emotii si sentiment. In mod specific, elementele de design sunt inspirate direct din aceste produse, iar acesta apare sub forma unor interpretari digitale ale acestor medii fizice.
Acest lucru ar putea aparea sub forma de pete reale de culoare pe o pagina, cum ar fi vopseaua sau imagini care sunt decupate in dreptunghiuri rotunjite. Aceasta abordare nu numai ca creeaza o sinergie vizuala intre produs si site-ul web, ci face ca paginile web sa se simta mai organice si mai neasteptate.
Avand in vedere ca site-urile web devin o parte din ce in ce mai frecventa a vietii de zi cu zi, aceasta tendinta de a combina lumea reala cu digitalul se simte ca si cum a fost creata pentru momentul nostru.
Sunteti gata pentru cele mai tari tendinte de web design?
Va asteptam sa va alaturati si voi grupului de posesori fericiti de site-uri web realizat de noi de-a lungul timpului!