schita web design site

Web design responsive – esențial

Cuprins Articol

Ce este web design responsive?

Web design-ul responsive este acel tip de web design care facilitează funcționarea corectă a site-ului pe diferite rezoluții. Adică site-ul va fi vizibil corect pe un desktop dar are și capabilitatea de a se auto-ajusta atunci când este accesat de pe dispozitive cu rezoluție și ecran mai mic asftfel încât textele si imaginile să fie vizibile și accesibile. De exemplu, un site web responsive poate fi afișat în mai multe coloane atunci când este vizualizat pe un desktop / laptop, dar se poate scala automat la două coloane atunci când este accesat printr-o tabletă și o coloană prin intermediul unui telefon mobil.
Până acum câțiva ani crearea unui site mobile friendly se realiza printr-o acțiune de detectare și deviere a traficului atunci când era accesat de pe dispozitiv mobil. Adică erau create pâna la patru versiuni ale aceluiași site – câte o versiune pentru fiecare tip de dispozitiv (telefoane mobile non-smart cu internet, smart-phone, tableta și desktop).În funcție de dispozitivul care cerea acces la site, acesta era deviat către varianta optimă. Administrarea unui astfel de website era dificilă iar realizarea unui astfel de site era scumpă. Varianta de website responsive simplifică puțin lucrurile. Găsiti detalii despre web design responsive și pe Wikipedia.

De ce este necesar ca site-ul să fie responsive?

realizare site prezentare resonsive

Motivele sunt nenumărate însă o sa mă rezum la două esențiale:

Să le luăm pe rând.
UX: Ați accesat vreodată de pe telefon un site non-responsive? Adică un site care nu este capabil să se auto-ajusteze în funcție de rezoluția dispozitivului și care afișează pe mobil o versiune de desktop a site-ului. Ați sesizat cât de dificilă este interacțiunea cu un astfel de site? Cel mai probabil după cateva zoom-uri ați renunțat. Iar “traducerea” este simplă: se pierde trafic și bineînțeles clienți.
SEO: Google folosește peste 300 de factori în componența algoritmului de afișare a rezultatelor. Unul din factorii principali în determinarea rank-ului este compatibilitatea site-ului cu dispozitivele mobile. Adică este sau nu este responsive? Sunt sau nu sunt textele suficient de mari atunci când site-ul este accesat de pe telefon? Sunt sau nu sunt link-urile/butoanele suficient de mari și la distanță unele de celelalte? Este posibil ca site-ul să fie responsive dar dacă dacă link-urile nu au o distanță minimă între ele pentru a nu crea confuzie, este posibil ca Google sa nu îl considere mobile friendly.
Care este efectul? Google va promova acele site-uri pe care le consideră mobile friendly, iar restul vor fi afișate spre finalul listelor căutări (în cel mai fericit caz) sau nu vor fi afișate deloc.

Avantaje:

  • Cost: aveți un singur site web pe care să îl proiectați și să îl dezvoltați pentru a nu avea site-uri diferite pentru diferite dispozitive.
  • Întreținere: nu trebuie să gestionați mai multe site-uri web. Actualizarea conținutului de pe un singur site funcționează pe toate dispozitivele care accesează site-ul dvs.
  • Coerență: vizitatorii site-ului dvs. beneficiază de aceeași experiență dacă utilizează un desktop, tabletă sau telefon mobil.
  • Compatibilitatea browser-ului: site-urile responsive sunt, în general, performante în diferite browsere și sisteme de operare.
  • Baza mare de asistență: sute de mii de dezvoltatori activi lucrează constant pentru a se adapta, îmbunătăți și sprijini structurile responsive.

Dezavantaje:

  • UX: vizualizarea unui site web pe un telefon mobil poate necesita o experiență complet diferită de cea a unui desktop. A avea un singur site vă restrânge capacitatea de a avea această flexibilitate.
  • Anumite pagini vor arăta perfect pe un desktop, dar nu la fel de bine pe un telefon mobil atunci când este redimensionat.
  • Nu veți folosi întotdeauna toate elementele disponibile într-un cadru responsive, ceea ce înseamnă că ar putea rămâne cod care nu este necesar.

Nu ezitați să ne contactați daca aveți întrebări legate de crearea unui site web resopnsive.

SVO Web Design Agency BLOG

Alte articole