UX

UI vs UX: Care Este Diferenta dintre User Interface si User Experience?

Cuprins Articol

UI si UX sunt doua elemente ale web design-ului. Ambele sunt cruciale in crearea unui website accesibil, functional si care sa arate bine. Cei doi termeni sunt tot mai des folositi, dar de multe ori sunt utilizati incorect sau sunt confundati intre ei. 

Asadar, ce inseamna si care este diferenta dintre aceste doua elemente  din web design?

Si ce va poate oferi SVO Web Design Agency in materie de design UI si UX?

Ce inseamna UI (interfata pentru utilizator)?

design UI

Interfata pentru utilizator este compusa din elemente care il ajuta pe acesta sa interactioneze cu un computer, un telefon, un dispozitiv pentru jocuri electronice, aparate electrocasnice – de exemplu butoane, pictograme, tastatura, mouse. 

Cu alte cuvinte, UI se refera la toate elementele care ii permit utilizatorului sa transmita comenzile dorite respectivului dispozitiv.

Cand ne referim la web design, termenul adesea folosit este GUI, adica interfata grafica pentru utilizator. Toate elementele care ajuta vizitatorul sa interactioneze cu un website, toate informatiile sau actiunile disponibile, sunt redate prin indicatori vizuali. 

La ce foloseste UI?

Pentru a intelege mai clar la ce este folositoare User Interface, ar fi bine sa aruncam o privire in urma.  In anii ‘70, pentru a folosi un computer, comezile se dadeau cu ajutorul CLI (Command Line Interface), o linie de comanda sau acea interfata care foloseste doar text.

In acea perioada numai persoanele care aveau cunostinte de programare puteau utiliza un computer. Cel putin pentru publicul larg, ideea de PC (computer personal) nu exista inca.

Pentru a face posibil accesul oricarui utilizator la un computer, la inceputul anilor ‘80, cei de la Xerox PARC au inventat si dezvoltat conceptul de UI, permitand astfel transmiterea comenzilor prin intermediul pictogramelor, butoanelor, meniurilor, checkbox-urilor.

Practic, datorita UI, oricine putea accesa si da comenzi unui  calculator, fara a fi nevoie sa aiba cunostinte de programare. Acesta a fost momentul in care a inceput istoria PC (computerelor personale). 

SVO Web Design Agency va ofera servicii de realizare site cu UI de calitate, pentru a face placuta si eficienta experienta utilizatorilor.

Ce inseamna UI de calitate? 

Designul UI de calitate este o arta. Acesta are rolul de a face,  site-ul cat mai placut din punct de vedere vizual si de a determina utilizatorul sa petreaca cat mai mult timp pe site. Pentru ca aceasta sa isi atinga scopul, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: 

 • sa aiba un aspect placut ;
 • sa aiba o paleta de culori aleasa corect , care sa atraga;
 • textul sa fie redat in fonturi care se combina corect, care arata bine si care sunt  usor de citit;
 • sa aiba aspect echilibrat si uniform;
 • sa contina elemente de web design usor de identificat, familiare pentru utilizator, in asa fel incat acesta sa poata folosi platforma cu usurinta;
 • sa aiba o ierarhie vizuala clara, pentru a indica vizitatorilor unde se afla pe site.

Specialistii SVO va  pot asigura realizarea de website-uri cu UI design de calitate, care se disting prin aspect, coerenta si claritate. Avem o echipa de web designeri specializati pe UI si UX ai carei membri colaboreaza excelent, pentru crearea unor site-uri care sa ofere o experienta pozitiva vizitatorilor si potentialilor  dumneavoastra clienti.

Ce inseamna UX (experienta utilizatorului)?

UX

UX (User Experience) se refera la experienta pe care utilizatorul o are la interactiunea cu site-ul web. Ca parte a web design-ului, user experience a evoluat ca rezultat al imbunatatirilor aduse UI. Odata ce a existat mijlocul prin care utilizatorii interactioneaza cu un website, experienta lor legata de aceasta interactiune a putut fi clasata ca pozitiva, negativa, sau neutra. 

Pentru ca experienta vizitatorului unui site sa fie una pozitiva, trebuie avute in vedere abilitatile si scopul acestuia. De asemenea, trebuie anticipat felul in care acesta va folosi website-ul, pentru a putea utiliza structura si functionalitatile platformei. 

La ce foloseste UX?

Un website cu design UX de calitate, ajuta utilizatorii sa actioneze in asa fel incat sa isi atinga atat propriile interese  (informare, descoperire produse sau servicii), cat si pe cele ale afacerii pe care site-ul o reprezinta. Utilizatorul vrea sa gaseasca cu usurinta ceea ce cauta pe site, iar pentru companie este important ca acesta sa aiba o experienta placuta, pentru a apela apoi la serviciile oferite.

Ce inseamna UX de calitate? 

Web designerii nostri specializati in UX privesc crearea site-ului din perspectiva experientei pe care vizitatorii acestuia o vor avea:

 • felul in care acestia vor descoperi si aprecia produsul/serviciul dumneavoastra;
 • succesiunea acțiunilor pe care le întreprind în timp ce interacționează cu platforma ;
 • gândurile și sentimentele care apar atunci când utilizeaza website-ul;
 • impresiile cu care raman in urma interactiunii cu site-ul.

Astfel, UX de calitate inseamna ca:

 • site-ul sa fie folositor, adica sa serveasca scopului/interesului clientului-tinta;
 • site-ul sa fie usor de utilizat ;
 • site-ul sa fie construit in asa fel incat informatia pe care utilizatorul o cauta sa fie usor de gasit ;
 • site-ul sa prezinte produsul sau serviciul oferit in asa fel incat sa aiba credibilitate;
 • site-ul sa contina informatiile pe care utilizatorii  le cauta, iar acestea sa fie accesibile, usor de inteles;
 • site-ul sa faca dezirabile produsele/serviciile prezentate ;
 • site-ul sa  convinga utilizatorul ca produsul/serviciul merita investitia necesara pentru a-l achizitiona/accesa

La  SVO Web Design Agency, designerii UX lucreazăa indeaproape cu proiectantii UI, specialistii in marketing pentru a intelege utilizatorii si a le oferi experiente pozitive prin site-urile create. 

Care este diferenta dintre UI si UX?

design UX

Pentru a face mai clara diferenta intre UI si UX in procesul de creatie al  unui website, sunt de retinut urmatoarele aspecte: 

 • proiectarea UX se refera la identificarea si rezolvarea problemelor utilizatorilor, pe cand  proiectarea UI se refera la crearea de interfete intuitive, aspectuoase, interactive si atractive
 • designul UX este de obicei primul in procesul de creare al site-ului, urmat de UI. 
 • Designerul UX creaza un fel de harta a calatoriei utilizatorului; designerul UI o completeaza apoi cu elemente vizuale si interactive.

Web designerii SVO creaza website-uri in care designul UI si cel UX  se completeaza reciproc. Pe piata competitivă de azi, reglarea ambelor aspecte este o necesitate absoluta.

Cum functioneaza impreuna UI si UX?

Dupa ce am punctat diferentele dintre UX si UI, sa aruncam o privire la modul in care functioneaza impreuna. Ambele sunt cruciale in crearea unui site de calitate.

Un site care arata bine, dar care este greu de navigat va produce frustrare utilizatorului. La fel se va intampla si daca website-ul este din constructie usor de folosit dar aspectul nu este la standarde optime (in asa fel incat utilizatorul sa gaseasca dintr-o privire butoanele, de exemplu).

Designerii nostri UX studiaza profilul clientului tinta pentru a afla exact ce caracteristici ar trebui să aiba site-ul dumneavoastra si cum ar trebui sa fie trasat parcursul celor care il viziteaza. Designerii UI imbraca aceasta constructie intr-un aspect placut, pentru a face experienta potentialilor dumneavoastra clienti cat mai buna. 

Comandati acum un website de calitate cu UI si UX realizate profesional.

SVO Web Design Agency BLOG

Alte articole