prestashop logo vs woocommerce logo

PrestaShop vs WooCommerce: Ce platforma alegem pentru magazin online?

Cuprins Articol

WooCommerce si PrestaShop sunt doua din cele mai populare platforme de magazin online din Romania. Daca doriti sa creati un magazin online, exista mai multe platforme interesante din care puteti alege. Atat WooCommerce cat si PrestaShop vin cu o serie de avantaje si dezavantaje. In acest articol comparam 2 dintre cele mai populare platforme pentru a afla care este alegerea cea mai buna in 2021 si incercam sa va indrumam catre o alegere.

Prezentare

WooCommerce

WooCommerce, este una dintre cele mai populare sisteme de eCommerce. Este un plugin de WordPress care ofera toate functiile necesare operarii eficiente a unui magazin online. Se poate personaliza designul si se pot extinde functiile folosind si alte plugin-uri.

Datorita faptului ca este construit pentru WordPress, ofera cele mai bune unelte pentru blogging si faciliteaza focusul catre marketingul de continut si SEO. Editorul de tema este accesibil si, spre deosebire de aproape toate celelalte platforme, nu are erori. WooCommerce este pe piata de multi ani si este o solutie excelenta ce poate fi folosita si extinsa oricat, atat de magazinele online mici cat si de cele mari.

PrestaShop

PrestaShop este o platforma de eCommerce de tip open source, autogazduita. A luat fiinta la Paris in 2005. La inceput a fost disponibila doar in Engleza si Franceza. PrestaShop este o platforma usor de folosit si usor navigabila. Atat dezvoltatorii web experimentati cat si incepatorii o pot folosi pentru a crea un magazin online de sine statator.

Puteti cu usurinta sa va extindeti magazinul online si sa adaugati cat de multe produse doriti. PrestaShop se remarca prin usurinta cu care stocurile pot fi administrate.

Magazin online PrestaShop vs WooCommerce – Comparatie detaliata

PrestaShop vs WooCommerce: Usurinta in folosire

Sa creati primul vostru magazin online poate sa dureze destul de mult, asa ca ar fi bine sa alegeti o platforma care simplifica acest proces. Astfel, puteti introduce pe piata produse si servicii si sa incepeti sa atrageti clienti.

PrestaShop – Usurinta in folosire

PrestaShop necesita download si instalare pe serverul vostru, acest lucru poate fi rezolvat cu ajutorul unui web provider care se poate ocupa eventual si de setarile initiale.

Dashboard-ul e singurul loc de unde se pot edita si adauga produse, sa faceti designul magazinului si sa includeti daca este nevoie si alte add-on-uri. Tot de aici puteti adauga preturile, aveti setarile SEO, informatiile despre livrare samd. Cu PrestaShop este rezonabil de usor sa va construiti magazinul online.

WooCommerce – Usurinta in folosire

WooCommerce, pe de alta parte este incredibil de usor de utilizat daca aveti deja platforma WordPress.

Odata initiat WordPress-ul, puteti adauga functia de e-Commerce din sectiunea Plugins. Aceasta functie va va ghida de-a lungul intregii proceduri de configurare. Cand aceasta s-a terminat, veti avea deja fundatia unui magazin online functional. Apoi puteti adauga teme, extensii si functionalitati precum si produse dupa bunul plac.

PrestaShop vs WooCommerce: Pret

PrestaShop – Pret

Pentru ca este software de tip open source PrestaShop se descarca gratuit. PrestaShop insa este mai dificil de instalat si folosit, iar modulele pentru el pot intra in conflict, obtinand astfel un magazin online cu probleme tehnice. Daca nu sunteti de specialitate, veti avea nevoie de dezvoltatori web si/sau programatori pentru a putea rezolva fiecare problema.

Add-ons si modulele sunt in general scumpe, pentru ca de aici genereaza venituri PrestaShop. De exemplu, pentru a lega un magazin online cu Facebook, Amazon sau alte servicii, veti fi nevoit sa achizitionati versiuna Premium. Iata cateva dintre cheltuielile necesare:

  • Cheltuieli lunare gazduire site;
  • Un sablon bun pentru magazin costa intre 600 si 1400 lei;
  • Modulele aditionale si alte accesorii dupa preferinte, insa si acestea vin cu preturi destul de piperate;
  • Cheltuieli generate de eventuale erori, compatibilitati, setari unde veti avea nevoie de un dezvoltator web.

WooCommerce – Pret

WooComert este un plugin gratuit de WordPress care va permite sa transformati site-ul deja existent intr-un magazin online functional. Veti avea doar costurile normale, ca pentru orice alt site – domeniu, gazduire, etc

Ceea ce va costa suplimentar, sunt extensiile variate precum integrarea solutiilor de plata, SEO samd. Pretul acestora variaza, insa este cuprins intre 200 si 500 lei. Datorita apartenentei la WordPress aveti acees la mii de alte extensii. Astfel veti economisi bani folosind WooCommerce in loc de PrestaShop, pentru ca toate aceste cheltuili se pot acumula rapid.

PrestaShop vs WooCommerce: Functii incluse

mobil cu functii ecommerce

PrestaShop – Functii incluse

PrestaShop include numeroase functii si veti avea tot ce este necesar pentru a porni. Puteti adauga un numar infinit de obiecte, poze, categorii si insusiri ale produselor. Daca numarul de produse este mare, va trebui sa luati in calcul si un server bu. Sunt incluse si cateva elemente de SEO precum Google sitemaps, insa nu se ridica la standardele celor de la WooCommerce.

WooCommerce – Functii incluse

Nu poate fi intrecuta versatilitatea WordPress pentru ca nu comparam doar WooCommerce cu PrestaShop si WordPress cu tot ce are de oferit. Astfel WordPress este cu mult mai capabil, iar oricare alta platforma de comert online cum este si PrestaShop nu se poate compara. Avand in spate fiabilitatea platformei WordPress puteti construi o afacere eficienta.

WooCommerce ofera posibilitatea de a vinde atat produse fizice cat si digitale si a le utiliza in cadrul afilierii pentru marketing. Puteti incarca un numar infinit de articole si categorii precum si sa administrati comenzile. Interfata este foarte prietenoasa, permitand chiar utilizatorilor neexperimentati sa se descurce rapid.

PrestaShop vs WooCommerce: Design

PrestaShop – Design

PrestaShop va permite sa construiti un magazin online de la zero folosind un sablon de baza. Altfel veti fi nevoiti sa cumparati o tema, avand de unde alege chiar si de pe alte site-uri. Totusi, temele prezentate pe alte site-uri nu se compara cu stilul si calitatea celor premium.

Pretul unui sablon creat de comunitatea online costa in medie cam 1300 lei. Puteti gasi sabloane de la parteneri avizati PrestaShop cu preturi intre 350 si 750 lei, ceea ce este sub jumatate de pret raportat la ce ofera comunitatea online.

Instalarea unei teme poate prezenta destule dificultati pentru cei care nu sunt priceputi la web development.

WooCommerce – Design

Pentru ca WooCommerce este un plugin puternic pentru WordPress, se instaleaza destul de rapid. Pentru ca este open source, nu este necesara o licenta speciala si nici nu are costuri lunare pentru abonament in cazul plugin-ului de baza. Updatarea produselor se face simplu introducand noile informatii in campurile alocate pentru acestea. Nu dureaza decat cateva momente pentru fiecare element. Astefel pana si marile magazine online pot fi administrate prin interfata oferita de WooCommerce.

PrestaShop vs WooCommerce: SEO

PrestaShop – SEO

Stim cu totii ca site-urile optimizate pentru motoarele de cautare, care ajung pe prima pagina Google sunt afaceri de succes. In aceasta privinta, Presta shop dispune de unelte pentru a putea optimiza tag-uri, meta descrieri si URL-uri pentru o performanta in SERP. Folosind modulele PrestaShop puteti face accesibila afacerea dumneavoastra.

WooCommerce – SEO

Pentru optimizare SEO, orice magazin online proiectat cu WooCommerce beneficiaza de toate facilitatile oferite de WordPress in acest sens. Va puteti personaliza URL-ul site-ului, meta descrierile si optimiza suplimentar toate paginile cu ajutorul unor plugin-uri variate sau puteti face manual aceste lucruri. WooCommerce este fara indoiala o platforma prietenoasa. Deosebirea consta in faptul ca in cadrul unui magazin online construit cu WooCommerce veti avea acces la toate elementele de SEO specifice WordPress-ului care este fara indoiala cel mai prietenos cu algoritmii Google.

PrestaShop vs WooCommerce: Estensii si Add-ons

PrestaShop – Extensii si Add-ons

In libraria de Add-ons al PrestaShop veti gasi cu siguranta ceea ce aveti nevoie pentru magazinul vostru online. Modulele includ de la securitatea platilor pana la unelte pentru publicitate. Pretul acestora incep de la 200 lei pentru fiecare in parte.

Alt dezavantaj al acestor module este ca ele au fost create independent de terte parti si nu aveti garantia ca ele pot functiona bine impreuna. Acest lucru poate aduce dupa sine multiple probleme de functionare si utilizare a magazinului online. Cei de la PrestaShop nu va poat ajuta in aceasta privinta deoarece nu sunt module create de ei.

WooCommerce – Extensii si Add-ons

WooCommerce va permite si el sa adaugati extensii intr-un magazin online. Aceste extensii sunt variate, de la cele de analiza, de efectuare a comenzilor, procesarea platilor, contabilitate si multe altele. Exista o librarie vasta de extensii pentru WooCommerce si WordPress comerciale gratuite sau cu plata.

Ceea ce este un plus, este ca se integreaza cu usurinta plugin-urile si extensiile WordPress precum si cele facute de dezvoltatori independenti. Asta inseamna ca riscul de a intampina probleme de compatibilitati este redus la minim.

Pro si Contra

Dupa cum vedeti, si WooCommerce si PrestaShop au avantaje si dezavantaje. Iata-le prezentate mai jos:

PrestaShop – Pro si Contra

platforma magazin online

Avantaje PrestaShop:

  • Open source si gratuit,
  • Setare initiala se realizeaza relativ usor,
  • Dashboard pentru interfata magazin online,
  • Elemente intuitive in timpul adaugarii si administrarii lor,
  • Suporta intefete pentru metode de plata multiple,
  • Se conformeaza PCI

Dezavantaje PrestaShop:

  • Trebuie sa construiti singuri baza de date,
  • Are vulnerabilitati considerabile,
  • Documentatia ar trebui imbunatatita,
  • Nu este foarte SEO-friendly,
  • Necesita cunostinte de programare.

WooCommerce – Pros si Contra

Avantajele WooCommerce:

  • Setare si administrarea simpla a magazinului online,
  • Ideal pentru cei care deja utilizeaza WordPress,
  • Procesul de instalare cuprinde deja majoritatea elementelor de care aveti nevoie,
  • Exista multe optiuni gratuite si cu plata pentru alegerea functionalitatilor,
  • Plugin-urile ii confera siguranta,
  • Magazinul online poate fi redimensionat la infinit,
  • Suport pentru metode de plata multiple..

Dezavantajele WooCommerce:

  • Nu este o platforma de sine statatoare,
  • Partea de suport o asigurati dvs,
  • Are functiuni de baza si sunt necesare plugin-uri aditionale pentru alte functionalitati mai specifice.

Care dintre ele este alegerea ideala pentru afacerea voastra?

Sa alegi intre PrestaShop si WooCommerce nu este dificil. Oricare platforma ati alege, cantariti detaliile de la inceput, intrucat o schimbare ulterioara este problematica. Totusi, majoritatea dezvoltatorilor aleg WooCommerce tocmai pentru fiabilitatea acestuia si a legaturilor WordPress-ului cu algoritmii Google.

Atunci cand ne uitam la design, costuri, accesoriile disponibile, serviciul de relatii cu clientii, WooCommerce depaseste PrestaShop. WooCommerce ofera teme si design mai bun la preturi mai reduse. Temele lui PrestaShop sunt scumpe si veti avea nevoie de cineva specializat pentru a le instala corespunzator. Atunci cand ne gandim la cheltuielile pe termen lung, WooCommerce este varianta cea mai putin costisitoare.

Sa alegi plaftorma potrivita pentru a lansa magazinul tau online nu este asa simplu cum ne-am putea imagina. Speram ca aceasta comparatie va este de folos si nu veti ezita sa ne contactati pentru a gasi impreuna cele mai bune solutii.

SVO Web Design Agency BLOG

Alte articole